Страви на Святий вечір
29.12.2016
Страви на Святий вечір

Ще задовго до Різдва господині починали готуватися до цього великого свята: вирощували худобу, збивали свіжу олію, готували злаки на крупи, мололи борошно. А вже в Святвечір починали готувати Різдвяну трапезу. З вечора пекли паляниці, саджали в піч калачі та пісні пироги (оскільки в Святвечір тривав піст).
На Святу вечерю традиційно готували 12 пісних різдвяних страв.
1. Кутя – каша з обмолоту пшениці. Крупу перебирала вся сім’я кілька вечорів. Цю кашу подають традиційно з маком і медом. Кутя – це головна традиційна страва Святвечора. За старих часів кутю готували частіше із пшениці, рідше з ячменю. Зерна товкли в ступці, але так, щоб не роздрібнити їх, а тільки здерти лушпиння. У більш пізній час кутю стали робити з рису.
Спочатку кутю готували з медом або ситою (розведеним медом). У пізніші часи в кутю стали додавати макове молоко (запарений і розтертий мак), родзинки, а також подрібнені горіхи й цукровий сироп. Продукти, з яких готувалася кутя, мають символічне значення. Зерно є символом воскреслого життя.
Мед вважається символом здоров’я і благополучного побуту (солодкого життя). А мак символізує достаток у сім’ї. Вважають, що чим багатша (тобто смачніша і ситніша) кутя, тим кращим буде врожай і вищим достаток у сім’ї. Виходячи з цих міркувань, в Україні у переддень Різдва (у Святвечір) кутю називали багатою і робили її дуже смачною.
2. Вар чи узвар – компот із сушених фруктів: груш, яблук, слив і вишні.
3. Капусняк, заправлений олією і пшоном.
4. Горох, зварений до м’якості.
5. Пісний борщ з карасями і грибами.
6. Смажена риба.
7. Охолоджена риба.
8. Вареники зі сливами, грушами, капустою або картоплею.
9. Млинці або пампушки (до борщу).
10. Каша пшоняна або гречана, приготована особливим способом.
11. Пісні пироги з капустою, сливами, грушами і т. д.
12. Голубці (пісний варіант з овочами і крупами, часто з рисом, рідше з пшоном або гречкою).
Крім того, як варіант подавали варену квасолю або боби, відварені гриби з олією. Усі страви, які подавали на Святвечір, мали одну магічну функцію – забезпечити добробут на цілий рік.
Чому прийнято готувати саме дванадцять страв? По-перше, за числом апостолів, які брали участь в таємній вечері; по-друге, за кількістю місяців у році. На Святвечір слід приготувати страви з усіх овочів і фруктів, які були в господарстві, щоб все це плодоносило і в майбутньому році. Крім того, пісний стіл на Святвечір можна було пояснити і тим, що стародавні слов’яни приносили в цей день безкровну жертву богу врожаю, і жодна тварина не повинна була постраждати.
ivona.bigmir.net
related_news:
31.08.2017
Тарталетки та воловани – це проста, смачна та легка у приготуванні закуска на святковий чи фуршетний стіл. Добре смакують вони до вина чи...
31.07.2017
Ягоданка
Достеменно невідомо, коли з’явився цей напій, який чудово втамовує спрагу. Просто хтось колись вирішив залити ягоди-падалицю ...
01.06.2017
Інгредієнти:
> буряк – 500 г.
> гриби білі сушені – 200 г.
> цибуля ріпчаста – 1 шт.
> часник – 4 зуб.
> кунжутна олія.
Рівен...
comments:
no_commentsadd_comment: