Як не стати жертвою Нового року?
25.12.2014
Як не стати жертвою Нового року?

часі
Головний лікар Київського міського Центру здоров’я Отто Стойка рекомендує новорічну вечерю починати за три-чотири години до півночі, а до святкового столу подавати легкі закуски. Він радить вживати їжу, яка легко засвоюється. «Важливо не накидатися на всі смакоти одночасно, а вибрати лише кілька», - говорить Стойка. За його словами, перевантаження шлунка загрожує загостреннями хронічних шлунково-кишкових захворювань, а інколи призводить до госпіталізації.
Стойка впевнений: їжа може бути смачною і одночасно корисною, якщо вона дієтична.
«Замініть майонез оливковою або іншою якісною рослинною олією. Замість м’ясних страв бажано подавати горіхи або боби, солодощі замініть фруктами. Їжте побільше клітковини. Особливо корисними для обтяженого шлунка будуть овочі», - радить Стойка.
Важлива й інтенсивність споживання їжі та алкогольних напоїв. По можливості застілля слід розтягнути в часі, а не поглинати все одразу.
«Розділіть поїдання салатів, не їжте одночасно декілька, - говорить лікар. - Що стосується коронного «олів’є», без якого Новий рік не свято, я б радив поставитися до нього з обережністю. Якщо не під силу від нього відмовитися, ковбасу замініть куркою, а майонез, скажімо, сметаною.
Літнім людям краще взагалі не вживати алкоголь - він підвищує тиск».
«Вино придумали
розумні люди для
розумних людей»
А ось головний позаштатний спеціаліст ГУ ОЗ з терапії Марина Олійник закликає народ розвінчати міф про традиції гучного святкування Нового року.
«Для нашої нації «розгуляєво», що культивується вітчизняними ЗМІ, рекламою та телебаченням, не властиво, - переконана терапевт. - Усе це підступи рекламних агентств, для яких першочергове завдання - збільшити продажі».
Проте головний позаштатний спеціаліст з токсикології Борис Шейман з Мариною не погоджується. На його переконання, слов’яни завжди любили погуляти на широку ногу і при цьому неабияк випити. Підтвердження тому офіційна статистика, за якою отруєння алкоголем становить п’яту частину всіх отруєнь.
Він також розповів, що протягом трьох років вивчав специфіку отруєнь. І результати отримав досить невеселі: щорічно від отруєння етанолом в Україні помирає 9-11 тис. людей.
«Вино придумали розумні люди для розумних людей. Не вмієш пити - не берися», - підсумував токсиколог.
«Будьте рухливі, не
засиджуйтеся за столом»
Колега Шеймана - головний позаштатний спеціаліст ГУ ОЗ з наркології Володимир Ярий радить щоб не стояти у новорічну ніч у приймальному відділенні «швидкої допомоги» вживати алкоголь у менших дозах, а також не змішувати різні види алкогольних напоїв і обов’язково закушувати і випивати багато води.
«Будьте рухливі, не засиджуйтеся за столом. Першого січня намагайтеся не повторювати «алкогольні подвиги» минулої ночі. Другий день пиятики організм може просто не пережити», - попередив Ярий. «Як і друге застілля», - зазначає головний позаштатний спеціаліст ГУ ОЗ з гастроентерології Ігор Червак.
«Алкоголь - це отрута,
а сп’яніння - отруєння»
Головний позаштатний спеціаліст ГУ ОЗ з кардіології Леонід Кушнір повідомив, що після свят збільшується кількість гіпертонічних кризів та порушень ритмів серця і мозкового кровообігу.
«Алкоголь може розвинути або посилити серцеву недостатність. Багато хто думає, що пиво через низький вміст алкоголю нешкідливе. Однак це не так, - попереджає Кушнір. - При рясному і частому його споживанні в людини виникає так зване «пивне серце». При цьому відбувається розширення всіх порожнин серця, порушення його ритму і провідності».
За словами кардіолога, 5% смертності в Україні викликані серцево-судинними захворюваннями. Причина багатьох з них також полягає в алкоголі.
«Важливо пам’ятати, що заради зустрічі Нового року з шампанським не можна переривати планове лікування, тому, якщо ви приймаєте ліки, від алкоголю вам необхідно відмовитися навіть на свята. Пам’ятайте: алкоголь - це отрута, а сп’яніння - отруєння», - підсумував Кушнір.
«Доставте п’яного
додому»
Головний позаштатний спеціаліст ГУ ОЗ з медицини невідкладних станів Анатолій Вершигора попереджає, що під дією алкоголю у людини притупляються відчуття.
«Я звертаюся до громадян, щоб вони уважно ставилися до тих, хто вже почав святкування Нового року на корпоративах і дружніх зустрічах. Після пиятики люди повертаються додому напідпитку. Хтось може присісти на зупинці, заснути. При цьому відчуття холоду притупляється, і людина може просто замерзнути, - попереджає Вершигора. - Тому я всіх закликаю: якщо ви бачите таку людину - підійдіть до неї і запитайте її домашню адресу чи телефон, щоб викликати родичів. Якщо ж людина вам не відповідає, це явна ознака того, що вона потребує медичної допомоги».
за матеріалами Сергія Одаренко for-ua.com
related_news:
14.04.2021
Ми всі живемо і працюємо в епоху постійних змін, коли доводиться швидко знаходити рішення і постійно вчитися чомусь новому. Під час панд...
31.10.2017
Восени, разом зі зниженням температури, скороченням світлового дня та збільшенням кількості опадів, більшість людей починає відчувати заг...
02.10.2017
Скласти грамотний і збалансований раціон – завдання не з легких. Багато господинь беруться за вивчення статей в популярних онлайн-журнала...
comments:
no_commentsadd_comment: