Кінець Великого посту, або як перейти до звичного меню
28.04.2016
Кінець Великого посту, або як перейти до звичного меню

Для того щоб організм був готовий до змін, йому знадобиться якийсь час на перебудову. Починаючи зі світлого Христового Воскресіння і в наступні сім днів необхідно утримуватися від їжі, важкої на шлунок.
Основна частина поста триває п’ять седмиць; шоста, остання (Страсна) – це свого роду підготовчий етап до Великодня. Так, останній день основного посту – це Лазарева субота, коли можна вживати варену їжу з олією, вино та ікру. Тому за традицією в Лазареву суботу готують брагу, гречані млинці, рибний курник і кашу.
Що стосується повного закінчення поста і останнього, підготовчого до Великодня, тижня, то в його перший день можна вживати рибу, наступні три дні – сиру їжу без масла, у четвер – варену їжу з олією і вино, в п’ятницю – не можна їсти нічого, і, нарешті, в суботу перед Великоднем – варену їжу без масла.
Розговлятися теж потрібно розважливо.
• У кінці поста вистачить одного вареного яйця на Великдень – так ви повернетеся до тваринної їжі, але не перевантажите шлунок.
• М’ясо включайте до раціону поступово, наприклад на 3-4 день після кінця поста. Починати слід з вареної курки або яловичини, парових котлет, вареної або парової нежирної риби.
• Фрукти, овочі та крупи повинні бути присутніми у вашому раціоні цілорічно. Закінчення посту зовсім не привід від них відмовлятися.
• Гарному травленню сприяють кисломолочні продукти. Не поспішайте з поверненням до вживання молока і вершків, але згадайте про сир та кефір.
• Також не поспішайте повертати в раціон майонез. Утримайтеся від нього хоча б протягом перших тижнів після кінця поста.
• Правильно спечені паски залишаються свіжими протягом тижня. Розтягніть це задоволення, їжте маленькими шматочками.
• Дотримуйтеся принципу дрібного харчування: їжте 4-5 разів на день невеликими порціями.
• Для виходу з поста дуже важливо багато пити – надавайте перевагу воді, чаєві та морсу.
• Під час перших двох тижнів після Пасхи наявність в раціоні харчування перших страв обов’язкова. При вживанні рідкої і гарячої їжі ймовірність нормалізації травлення значно зростає. З усіх супів краще надати перевагу курячому, рибному або будь-якому іншому. Головне, щоб він був легким, тому від солянки і борщу на деякий час доведеться відмовитися.
ukrhealth.net
related_news:
14.04.2021
Ми всі живемо і працюємо в епоху постійних змін, коли доводиться швидко знаходити рішення і постійно вчитися чомусь новому. Під час панд...
31.10.2017
Восени, разом зі зниженням температури, скороченням світлового дня та збільшенням кількості опадів, більшість людей починає відчувати заг...
02.10.2017
Скласти грамотний і збалансований раціон – завдання не з легких. Багато господинь беруться за вивчення статей в популярних онлайн-журнала...
comments:
no_commentsadd_comment: